Ψυχική ανθεκτικότητα: πως μέσα από τις δυσκολίες μας αντλούμε δύναμη

Έγινε ενημέρωση: 16 Αυγ 2018


Πολλές φορές βλέπουμε άτομα να επιτυγχάνουν όσα επιθυμούν και να είναι ευτυχισμένοι. Αυτό που πολλοί μπορεί να πιστεύουν είναι ότι αυτά τα άτομα δεν έχουν συναντήσει κάποια δυσκολία στην πορεία τους προς την επίτευξη των στόχων τους, ότι ο δικός τους δρόμος ήταν εύκολος. Η άλλες φορές βλέπουμε άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι έχουν περάσει δύσκολες στιγμές στη ζωή τους, ίσως κάποια σοβαρά οικογενειακά θέματα ή κάποιο πρόβλημα υγείας, να χαμογελούν πάντα και να συνεχίζουν κάθε φορά λίγο πιο δυνατοί.


Τι διαφοροποιεί αυτά τα άτομα, από τα άτομα τα οποία θα αντιδρούσαν με αρνητισμό στις προκλήσεις τους, θα απογοητεύονταν και θα απομακρύνονταν από τους στόχους και τις επιθυμίες τους;


Ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αντιξοότητες και τις προκλήσεις που έρχονται στη ζωή του και να εξελίσσετε θετικά, να βρίσκει τις ισορροπίες στη ζωή του μετά από στρεσογόνες καταστάσεις και να βρίσκει ξανά την ελπίδα του.


Το να έχει κάποιος ψυχική ανθεκτικότητα δε σημαίνει ότι δεν έχει βιώσει δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του. Επίσης δε σημαίνει ότι δεν έχει χάσει ποτέ την ελπίδα του ή δεν έχει πονέσει. Αντιθέτως, σημαίνει ότι έχει βιώσει δύσκολες καταστάσεις αλλά έχει αναπτύξει εφόδια, έχει μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του και έχει αναπτύξει αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης έτσι ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες.


Πως μπορώ να αναπτύξω ψυχική ανθεκτικότητα;


Φαίνεται ότι το επίπεδο της ανθεκτικότητας μας εξαρτάται από τα άτομα τα οποία περνούμε χρόνο. Για να αναπτύξετε τη ψυχική σας ανθεκτικότητα δημιουργήστε πηγές στήριξης και συναναστραφείτε με άτομα τα οποία νοιάζονται για εσάς και μπορούν να σας βοηθήσουν πρακτικά ή συναισθηματικά κατά την περίοδο που αντιμετωπίζετε μια δυσκολία. Το να λαμβάνεις καθώς και το να δίνεις στήριξη και αγάπη φέρνει θετικά συναισθήματα και αναπτύσει την ανθεκτικότητα μας.


Αποδεχθείτε την πραγματικότητα της κατάστασης που βιώνετε, τα συναισθήματα και τους φόβους σας και εστιάστε στο πως μέσα από τη στρεσογόνα κατάσταση μπορείτε να γίνεται πιο λειτουργικοί. Μια κατάσταση είναι αρνητική μόνο αν εμείς την ορίσουμε ως αρνητική. Αποδεχθείτε ότι η κατάσταση, σας έχει προκαλέσει κάποιες δυσκολίες αλλά προσπαθήστε να δείτε και τη θετική της πλευρά.


Αποδεχθείτε τις απογοητεύσεις που έχετε βιώσει στο παρελθόν και εστιάστε στο πως μπορείτε να κρατήσετε τα μαθήματα που έχετε πάρει έτσι ώστε να έχετε ένα πιο ευτυχισμένο παρόν και μέλλον.


Θέστε στόχους, εάν ξέρετε τι στόχους έχετε και εστιάζεστε στο πως να τους επιτύχετε αυτό θα σας βοηθήσει βλέπετε τις δυσκολίες ως προκλήσεις και όχι σαν προβλήματα.


Πιστέψετε στη δύναμη που κρύβετε μέσα σας. Το γεγονός ότι βιώνετε μια δύσκολη κατάσταση τώρα δε σημαίνει ότι δεν έχετε τη δύναμη να το ξεπεράσετε. Αυτό που διαφοροποιεί τα ανθεκτικά άτομα είναι η ικανότητα τους να αντιλαμβάνονται ότι τώρα αντιμετωπίζουν μια δυσκολία αλλά πιστεύουν ότι μπορούν να τη ξεπεράσουν και να πάρουν μαθήματα από αυτή.


Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας και τον τρόπο που αξιολογείτε τις καταστάσεις έτσι ώστε να αναπτύξετε μια θετική στάση προς τη ζωή σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουμε στα αρνητικά παρά στα θετικά συναισθήματα και αυτό επηρεάζει το πως μια κατάσταση μπορεί να μας επηρεάσει.


Θεογνωσία Μεϊτανή

Συμβουλευτική Ψυχολόγος.