Τι είναι η αυτογνωσία και ποιο ρόλο έχει στην εκπλήρωση των στόχων και των επιθυμιών μας

Έγινε ενημέρωση: 25 Μαΐ 2019


Αυτογνωσία ή αλλιώς αυτεπίγνωση, είναι η ικανότητα ενός ατόμου να γνωρίζει πολύ καλά κάθε του πτυχή. Να γνωρίζει ποιoς πραγματικά είναι, ποιος θα ήθελε να είναι, ποιες είναι οι επιθυμίες και ποια τα κίνητρα του, ποια είναι τα θετικά καθώς και τα αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του.


Η δυσκολία μας να χτίσουμε ουσιαστικές σχέσεις, να βρούμε τον κατάλληλο για μας σύντροφο ή το επάγγελμα που μας ταιριάζει, πολλές φορές μπορεί να φανερώνει έλλειψη αυτογνωσίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μας εμποδίζει από το να κάνουμε τις σωστές επιλογές για τον εαυτό μας και τι μας κινητοποιεί έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας. Αν δεν γνωρίζουμε το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και γιατί το θέλουμε, τότε είναι δύσκολο να το πραγματοποιήσουμε. Συνεπώς η αυτογνωσία έχει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μας και είναι το πρώτο βήμα στην εκπλήρωση των επιθυμιών και των στόχων μας.

Έχοντας επίγνωση του εαυτού μας, των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς μας, μπορούμε να κατανοήσουμε ποιες αλλαγές χρειάζονται έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε όλα όσα επιθυμούμε.


Η αυτογνωσία είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, είναι κάτι που αναπτύσσουμε συνεχώς καθώς είναι πολύ πιθανόν στην πορεία να αλλάξουμε σκέψεις ή επιθυμίες, κάτι που θα επηρεάσει και τα συναισθήματα μας αλλά και τη συμπεριφορά μας, και απαιτεί υπομονή αλλά και επιμονή. Είναι μια διαδικασία ευχάριστη αλλά ταυτόχρονα και επίπονη κάποιες φορές αφού μπορεί να ανακαλύψουμε πράγματα για τον εαυτό μας που δεν μας φαίνονται τόσο θετικά. Παρόλα αυτά, γνωρίζοντας τα δυνατά μας σημεία αλλά και τις αδυναμίες μας μπορούμε να αντεπεξέλθουμε πιο εύκολα σε δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και να ζήσουμε πιο λειτουργικά.


Για να γνωρίσουμε καλά τον εαυτό μας θα πρέπει να διερωτηθούμε: Ποιος είμαι; Τι πραγματικά θέλω να επιτύχω; Ποια είναι τα δυνατά μου σημεία; Τι χρειάζεται να βελτιώσω; Γιατί έχω αντιδράσει με αυτό τον τρόπο; Γιατί συμπαθώ αυτό το άτομο; Γιατί έχω κάνει αυτή την επιλογή;


Είναι σημαντικό να δώσουμε σημασία σε όλα όσα σκεφτόμαστε και όσα επιθυμούμε, να γνωρίζουμε τι κάνουμε πολύ καλά και που χρειαζόμαστε βελτίωση, να έχουμε επίγνωση του τι μας κάνει πραγματικά χαρούμενους, και να ζητήσουμε ανατροφοδότηση έτσι ώστε να δούμε οι άλλοι πως μας βλέπουν. Σημαντικό είναι όταν ζητάμε ανατροφοδότηση να είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τα θετικά αλλά και κάποια όχι και τόσο ευχάριστα χαρακτηριστικά μας.


Να θυμάστε ότι η επιτυχία εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και από το πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε να κάνουμε και τις σωστές επιλογές.


Θεογνωσία Μεϊτανή

Συμβουλευτική Ψυχολόγος.