Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης

Έγινε ενημέρωση: 3 Ιουν 2019


Με τον όρο επαγγελματική εξουθένωση εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία αισθανόμαστε εξαντλημένοι συναισθηματικά αλλά και σωματικά όσον αφορά την εργασία μας. Αυτή η εξάντληση αυξάνεται σταδιακά και μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες επιπτώσεις όπως το αίσθημα απελπισίας και ανεπάρκειας σχετικά με τις επιδόσεις στον εργασιακό μας χώρο. Κάποιες φορές οι επιπτώσεις μπορεί να επεκταθούν και σε άλλους τομείς της ζωής μας.


Σε ποιους συναντάται συχνότερα το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης;

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης παρουσιάζεται συνήθως σε άτομα τα οποία εργάζονται στον τομέα της υγείας, της οικονομίας και σε άλλους απαιτητικούς και ψυχοφθόρους επαγγελματικούς τομείς, σε άτομα τα οποία αναλαμβάνουν περισσότερες επαγγελματικές υποχρεώσεις από αυτές που μπορούν να αναλάβουν, σε άτομα τα οποία θεωρούν την εργασία τους ένα από τους σημαντικότερους τομείς της ζωής τους, σε άτομα τα οποία είναι πολύ φιλόδοξα και σε άτομα τα οποία νιώθουν την ανάγκη να αποδεικνύουν το πόσο καλοί είναι στη δουλειά τους.


Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης;

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης παρουσιάζει συμπτώματα αντίστοιχα με τα συμπτώματα του άγχους. Περιλαμβάνει σωματικά, ψυχολογικά αλλά και συμπεριφορικά συμπτώματα όπως χρόνια κόπωση, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, διαταραχές ύπνου, ημικρανίες, πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, γαστρεντερικά προβλήματα, συγκρούσεις με ανθρώπους στον εργασιακό μας χώρο αλλά και συγγενείς και φίλους, τάση για απομόνωση, έλλειψη ενδιαφέροντος, θυμός, ευερεθιστότητα, απογοήτευση, απελπισία, αίσθημα ανεπάρκειας, αδιαφορία για την εργασία μας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, και κατάθλιψη.


Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης;

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα στην εργασία μας αλλά και την ποιότητα ζωής μας. Προλάβετε το σύνδρομο αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα και βάζοντας προτεραιότητες και κάνοντας μικρές λίστες για όσα έχετε να κάνετε έτσι ώστε να αυξήσετε την ημερήσια σας παραγωγικότητα. Επίσης προσπαθήστε να τελειώνετε μια εργασία προτού ξεκινήσετε μια άλλη. Βάλτε όρια στον εαυτό σας, θέστε ρεαλιστικούς στόχους σχετικά με το πόσο φόρτο εργασίας μπορείτε να αναλάβετε και αποφύγετε τις υπερωρίες έτσι ώστε να αφήνετε περιθώριο στον εαυτό σας να χαλαρώσει. Επίσης προσπαθήστε να μην παραλείπετε τα διαλείμματα σας και όταν κάνετε διάλειμμα αποφύγετε να συζητήσετε για εργασιακά θέματα. Διευθετήστε συναντήσεις με φίλους σας ή την οικογένεια σας και εμπλακείτε σε δραστηριότητες οι οποίες σας ευχαριστούν. Επίσης αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας μετά τη δουλειά σας, ασκηθείτε με ασκήσεις χαλάρωσης, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ή κάντε οτιδήποτε άλλο σας χαλαρώνει. Αν τα συμπτώματα είναι σε μεγάλο βαθμό και σας αποτρέπουν από το να ζήσετε όσο ικανοποιητικά θα θέλατε, αναζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.


Θεογνωσία Μεϊτανή

Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος.