Αγάπησε τον εαυτό σου!

Έγινε ενημέρωση: 5 Ιουν 2019

Πολλές φορές τα πράγματα στη ζωή μας δεν έρχονται όπως τα ονειρευτήκαμε. Ίσως αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες οι οποίες μας κάνουν να νοιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετά ικανοί για να τα καταφέρουμε στη ζωή μας. Ίσως απελπιζόμαστε, χάνουμε την εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας και περιμένουμε κάτι να συμβεί έτσι ώστε όλα να διορθωθούν. Πολλές φορές περιμένουμε κάποιον άλλο να έρθει στη ζωή μας για να μας κάνει να νοιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Δημιουργούμε σχέσεις με ανθρώπους και απαιτούμε αυτοί να μας κάνουν να νοιώθουμε χαρούμενοι. Το να επιλέγουμε να κρατάμε στη ζωή μας ανθρώπους οι οποίοι μας εκτιμούν, μας αποδέχονται και μας κάνουν ευτυχισμένους είναι σημαντικό! Όμως το να θέλουμε να βρούμε κάποιον να μας αγαπήσει για να νοιώσουμε καλά είναι διαφορετικό από το να νοιώθουμε καλά και να θέλουμε κάποιον για να μοιραστούμε τη χαρά μας μαζί του.


Κάθε φορά που σκέφτεσαι «μακάρι να είχα κάποιον σύντροφο γιατί έτσι θα έλυνα όλα μου τα προβλήματα και θα ήμουν ευτυχισμένος», θυμήσου ότι μπορείς να βρεις την ευτυχία και όλα όσα ονειρεύτηκες στον εαυτό σου!


Αν αναλογιστούμε το πόσο χρόνο περνάμε με τον εαυτό μας μπορούμε να καταλάβουμε το πόσο σημαντική είναι η σχέση μας μαζί του. Όλοι οι άλλοι έρχονται και φεύγουν από τη ζωή μας, ενώ ο εαυτός μας είναι πάντα εκεί.


Για να είσαι ευτυχισμένος δεν χρειάζεται να έχεις σύντροφο, ούτε την ιδανική σχέση με τον σύντροφο που ήδη έχεις, χρειάζεται όμως να έχεις οσο πιο καλή σχέση μπορείς με τον εαυτό σου. Και αυτό μπορείς να το καταφέρεις εάν τον εμπιστευθείς, τον εκτιμήσεις και τον αποδεχθείς με τα προτερήματα αλλά και με τα ελαττώματα του.


Μην ψάχνεις λοιπόν κάποιον να αγαπήσεις για να βρεις την ευτυχία, αγάπησε πρώτα εσύ τον εαυτό σου, αποδέξου τα ελαττώματα σου.. κανείς δεν είναι τέλειος και ούτε χρειάζεται να είσαι τέλειος για να αγαπηθείς. Γνώριζε τα προτερήματα σου και επιβράβευε τον εαυτό σου.


Σεβάσου τον και μην εστιάζεις μόνο στις αρνητικές του πτυχές.


Αντιμετώπισε τους φόβους και τα αρνητικά σου συναισθήματα. Γιατί μόνο αν έρθεις αντιμέτωπος μαζί τους θα τα αποδυναμώσεις. Πολλές φορές τείνουμε να θάβουμε τις φοβίες μας και ότι άλλο μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κάποια στιγμή θα εκδηλωθούν αν δεν τα αντιμετωπίσουμε.


Πίστεψε στον εαυτό σου. Ίσως αυτή τη στιγμή να περνάς δύσκολα, ίσως αισθάνεσαι δυστυχισμένος και απελπισμένος. Όμως θυμήσου ότι αν πραγματικά είσαι αποφασισμένος να το αλλάξεις, τότε μπορείς. Πίστεψε στον εαυτό σου. Αναγνώρισε τι είναι αυτό που σε προβληματίζει ή λείπει από τη ζωή σου και ξεκίνα με αργά βήματα να κάνεις θετικές αλλαγές.

Ανακάλυψε τι είναι σημαντικό για σένα και βρες χρόνο για να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου.


Αναγνώρισε τις αρνητικές σου σκέψεις. Όλοι μας κάποτε νοιώθουμε πεσμένοι και αυτό είναι φυσιολογικό. Μάθε να αναγνωρίζεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις και αντικατέστησε τις με θετικές.


Μην περιμένεις λοιπόν όλα σου τα όνειρα να πραγματοποιηθούν από εξωτερικούς παράγοντες. Ο δρόμος προς την ευτυχία βρίσκεται μέσα μας! Η ολοκλήρωση στη ζωή μας προκύπτει από τον ίδιο μας τον εαυτό και από την πραγματικότητα που εμείς δημιουργούμε.


Αγάπησε τον εαυτό σου για αυτό που είναι, με τα ελαττώματα του. Και αγάπησε τον τόσο ώστε να τον κάνεις ακόμα καλύτερο. Αν αγαπήσουμε τον εαυτό μας θα πάρουμε και την αγάπη που αξίζουμε από τους άλλους.


Θεογνωσία Μεϊτανή

Συμβουλευτική Ψυχολόγος.